index-01001013.jpg index-01001009.jpg
lees verder ...
Historie van Beets
in vogelvlucht
Religie als een Fenix
... eind van de zestiende eeuw Beetsterzwaag stichten. Orgel, banken en muurbetimmering uit de oude kerk zijn destijds verkocht.

In de kerk van Beets (en in de kerken in Beetsterswaag en Olterterp) hangen vóór 1796 rouwborden van de voorname adellijke families Van Lynden en Van Teyen. De rouwborden memoreren overleden familieleden in de tweede helft van de zeventiende eeuw en nagenoeg de hele achttiende eeuw. In 1796, de tijd van de tweede beeldenstorm, moeten alle borden uit kerken worden verwijderd. Wapenschilden op grafstenen vallen ten prooi aan steenbeitels. Soms worden grafstenen op een andere wijze aan het zicht onttrokken. In Beets wordt de beitel gehanteerd. De rouwborden worden opgeslagen.

De kerk in Olterterp zou best weleens een soort spiegel kunnen zijn van het oude hervormde kerkgebouw dat in de negentiende eeuw wordt gesloopt of zelfs van de parochiekerk die er nog daarvoor heeft gestaan. Op de kerktoren na dan omdat die jonger is.
Er zijn een paar afbeeldingen, pentekeningen, bekend die aangeven hoe het bouwwerk in Beets de eeuwen door eruit moet hebben gezien.

Op 1 augustus 1890 wordt de gloednieuwe Adelskerk in gebruik genomen. De bouwstijl is een mengsel van diverse bouwstijlen. Oude foto’s laten zien hoe het binnen in de kerk eruit heeft gezien. Een succes is de kerk niet. In mei 1956 vindt de laatste dienst plaats. De kerk raakt in verval. Brand en opnieuw blikseminslag in 1967 doen ook geen goed. Het monumentale orgel gaat in 1959 naar de Zuiderkerk in Drachten. Wandbetimmeringen, herenbanken en de preekstoel met klankbord vinden hun weg naar de Hervormde Sijpekerk in Oud-Loosdrecht. In die kerk is ook een koperen lezenaar (lessenaar) uit 1767 van de oude preekstoel en een koperen kaarsenkroon uit 1658 te vinden. Het is ons nog niet duidelijk of de lezenaar en kaarsenkroon ook uit Beets komen. De oude Beetster Brommers, deze bijnaam danken ze aan het kenmerkende geluid van de beide klokken, worden ondergebracht bij Museum Opsterland in Gorredijk, waar ze achter het gebouw liggen. Wat er van de fraaie gebrandschilderde ramen en de talloze rijk versierde ornamenten is overgebleven, is niet bekend. Of wel: dieven en vandalen hebben zich uitgeleefd. In 1984 valt de kerk ten prooi aan de slopershamer.
In 1988 is op de begraafplaats een klokkenstoel geplaatst met een replica van de oudste van de twee Beetster Brommers. Enerzijds een schrale compensatie voor het verdwijnen van de oudste kerkgangplaats, anderzijds een ode aan het klokkenstoelverleden.

De Beetster rouwborden hangen tegenwoordig op verschillende plekken: het rouwbord van Livius Suffridus Lycklama á Nijeholt en het rouwbord van vrouwe Eritia Lycklama á Nijeholt, weduwe van Saco van Idsinga, hangen in de raadszaal van Beetsterzwaag; het grootste rouwbord, dat van Ypkjen Hillegonda van Boelens, de vrouw van Rijnhard baron van Lynden, hangt samen met twee kleinere borden van de familie Lycklama in Epemastate te IJsbrechtum.

Niet alleen de Adelskerk is een nieuw kerkgebouw in Beets, ook het in 1891 in gebruik genomen eenvoudige Houten ...
index-01014004.jpg index-01001001.jpg