index-01001013.jpg index-01001009.jpg
lees verder ...
Hooi-, maadlanden
en veen
...
Aan Putten menigvout, omset met Riet en Bies:
Voor 't Vee en Meijer beid, een magtig Land verlies.
Besien wij dan bij Beets, de zo genaamde Trisschen,
Daar eertyds Weide waar, daar zwemmen nu de Visschen
In het vergraven Land, de grote Putten door:”

Leg de verschillende gegevens naast elkaar en ze passen bijna als puzzelstukjes in elkaar. De vruchtbare hooilanden liggen zuidwestelijk van de Leppedijck, de plaatsen waar naar veen wordt gegraven liggen meestal aan de noordoostelijke kant van de dijk. Dat aan beide zijden naar veen is gegraven valt niet uit te sluiten. Zeker is wel dat beide zijden een hoogwaterprobleem kennen.

Pas in de 19e eeuw ontstaat de mogelijkheid problemen aan te pakken. De Koning grijpt in. De Groote Veenpolder in Opsterland en Smallingerland wordt in 1869 opgericht en in 1894 Polder Oud-Beets.

Ontginning van veen op grote schaal komt in de 19e eeuw op gang. Door het besluit om op grote(re) schaal de hooilanden in de polders te cultiveren (lees: er veen te gaan winnen), komen van heinde en verre arbeiders naar onze omgeving. De weg die nu de naam Janssen Stichting draagt, herinnert aan het inmiddels verdwenen buurtschap dat daardoor is ontstaan . Het Burgemeestersveen ligt ingeklemd tussen de Sydwalle (afgegraven), Beetsterweg (Tolhekbuurt) en de Leppedijk (Leppedijk).
terug naar inhoudsopgave ...
links - de (Nieuwe) Leppedijk in 1936.
Historie van Beets
in vogelvlucht
index-01014004.jpg index-01001001.jpg