Online
blijf bij met
Beets
Canon van Beets
Donkere en gevaarlijke
jaren in Beets
Tweede Wereldoorlog
van 1940 - 1945
... had zijn gloednieuwe fiets in de mesthoop verstopt. Het fietsnummer stond op het persoonsbewijs vermeld en na veel speurwerk vonden ze zijn fiets. De boer werd behoorlijk afgeranseld.
In juni werden alle mannelijke Joden van 18-55 jaar opgeroepen naar werkkampen in Duitsland te gaan. Het vinden van onderduikadressen was niet eenvoudig. Postbesteller aan de Dorpsstrjitte, Durk Hellinga en zijn vrouw Sjoukje Hellinga-van Houten, namen twee Joodse meisjes, Janny (uit Amsterdam) en Miep (uit Eindhoven) in huis en verbleven daar zelfs vier jaar. Ondertussen overleefden ze twee huiszoekingen en niemand in Beets wist dat bij de meisjes Joods waren.
Joden mochten niet meer naar school en niet op sportvelden verschijnen. Ook verbleven in het grootste geheim Joodse onderduikers in de grafkelders onder de Adelskerk in Oud Beets. Duitse soldaten verschenen regelmatig in de kerktoren van de Adelskerk.
Jongemannen van 18 tot 20 jaar moesten zich melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en de Jodenvervolging vond al op grote schaal plaats. Deze maatregel veroorzaakte heel veel onrust en mondde uit in een landelijke staking op 27, 28 en 29 april. Onze Beetster boeren leverden toen geen melk aan de zuivelfabrieken. De Duitsers namen represailles en vermoordden willekeurig honderden Nederlanders. Een dag later werd bekend gemaakt, dat alle Nederlandse soldaten krijgsgevangen zouden worden gemaakt.
Canon van Beets
1943
In dit jaar werd de arbeidsinzet uitgebreid voor ongehuwden en later voor gehuwden van 18-40 jaar. Vele jongemannen doken onder en werden door de verzetsbeweging aan een onderduikadres geholpen. Vijf korfballers van Hermes vertrokken wel naar Düsseldorf. Oene Dijkstra uit Beets was één van deze korfballers. Hij werkte daar in een fototoestellenfabriek. Zij overnachtten daar in barakken. Op 11 juni 1943 vonden zware bombardementen plaats door de geallieerden. Door de chaos konden zij nog per trein het land ontvluchtten. Thuis in de ...