Online
blijf bij met
Beets
Canon van Beets
Donkere en gevaarlijke
jaren in Beets
Tweede Wereldoorlog
van 1940 - 1945
... Janssen Stichting dook hij onder, want hij beschikte niet meer over een persoonsbewijs. Een maand later verschool hij zich met een aantal onderduikers achter zijn ouderlijke boerderij in een hol met een baggelbak als dak.
Ook ontving hij later een brief met het dwangbevel, dat hij zich onmiddellijk moest melden. Zelfs de dorpsagent kwam een keer op bezoek, maar deze zei toen meteen al: "Oene is net thús, tink?"
Eén keer per maand konden de Beetsters bonkaarten halen uit de Openbare Lagere School aan de Straatweg (nu Domela Nieuwenhuisweg), waar een distributie-ambtenaar van de gemeente uit Beetsterzwaag zitting hield.
De verzetsbeweging vormde knokploegen om distibutiekantoren te beroven van bonkaarten en blanco persoonsbewijzen voor hun onderduikers. Bij de families Tolsma, boer aan de Prikkewei, Groen, ook boer, De Wagt, kruidenier, en Van de Mei, van Pier’s Hiem aan de Straatweg, vonden onderduikers een veilig plekje. In november sloten sommige NSB’ers zich aan bij de Landwacht, die uitgerust waren met hagelgeweren. Gemeente Opsterland telde 21 landwachters. ’s Nachts was het spertijd; je mocht niet meer op straat verschijnen.
Eind 1943 vond er een razzia plaats. Duitse soldaten blokkeerden de toegangswegen en zochten onderduikers en radio’s. In december 1943 stortte aan het ondergronds kanaal in de Janssen Stichting een Duitse Focke Wulf 190 neer, die in Frankrijk was opgestegen en onderweg was naar Leeuwarden. Het toestel werd aangevallen door Engelse P-47 Thunderbolts. De piloot landde veilig ten westen van de Commissieweg in Beetsterzwaag. Het wrak is niet geborgen.
Canon van Beets
1944
Op 1 maart vond er weer een razzia plaats. Het hele dorp was afgesloten, onder andere bij de Noodslachtplaats aan de Tolhekbuurt en bij het hoge bruggetje in de Swynswei. Iedereen werd gecontroleerd op persoonsbewijzen. Ondertussen zochten de Duitsers onderduikers en radio’s ...