Canon van Beets
'Arme' geschiedenis
goed bewaard
Online
blijf bij met
Beets
... Brouwer uit Grou. De grote draagbalken werden gezaagd door houtzagerij Schilstra in Akkrum. Het houten gebouw werd van drie toiletgroepen voorzien, geschonken door de Corneliastichting. Rietdekkers legden eerst riet op het dak en dekten dat vervolgens, net als vroeger, af met pannen.
Nadat in de wintermaanden het gebouw werd betimmerd en een tentoonstelling en een maquette werden gemaakt, opende Commissaris van de Koningin Hans Wiegel het nieuwe bezoekerscentrum in juni 1993 door de nieuwe lawei te hijsen. Het nieuwe ontvangstgebouw was een enorme aanwinst voor het museum.
Canon van Beets
Bokhelling
Een nieuwe bezienswaardigheid voor het museum werd in juni 1995 in gebruik genomen door de 87-jarige heer M. Busstra senior uit Luinjeberd.
Turfbokken (platbodems) vervoerden de turven uit de turflanden over ondiepe vaarten, de zogenoemde opfearten, naar de skūtsjes, die op hun vracht lagen te wachten in het Polderhoofdkanaal.
Deze turfbokken werden in de wintermaanden gerepareerd op een bokhelling. Ons dorp kende zelfs twee hellingbazen, die de turfbokken verhuurden aan de veenbazen.
Bouw- en aannemingsbedrijf Busstra uit Luinjeberd bood het museum een splinternieuwe bokhelling aan. Generaties lang maakte dit bedrijf in Luinjeberd nieuwe turfbokken in een bokschuur en repareerde ze op een helling. Bovendien heeft Busstra het museum in het verleden al twee turfbokken geschonken met de initialen MB in de voorplecht.
Oude tijden herleven in het openlucht laagveenmuseum It Damshūs met het turfmaken in ...
Turfmaken