Canon van Beets
'Arme' geschiedenis
goed bewaard
Online
blijf bij met
Beets
index-01006022.jpg index-01076018.jpg
Folkloredei en Boartersdei
Canon van Beets
... 1996. Met behulp van een dumper van Loonbedrijf Lageveen werd klyn uit het nabijgelegen natuurgebied De Deelen gehaald. Teun de Leeuw vond het initiatief om turven te maken zo verrassend, dat hij ieder jaar belangeloos de klyn ter beschikking stelde.

De klyn werd fijn gemalen in de baggelbak en met een jutte over het land verspreid tot een dikte van 40 cm. Dit was het werk van de baggellieden. Baggellieden waren seizoenarbeiders. Nadat de turfmaker met een krabber de lijnen op de veenlaag heeft aangebracht, konden de turven worden (los) gestoken. Na een lange periode van drogen en keren werden de turven in turfhopen gezet. In de herfst werden ze vervoerd met skūtsjes. In de beginjaren kregen de amateurturfmakers instructie van de bekende Beetster turfmaker Eppe van der Duim.
De bedrijvigheid op het museumterrein nam vanaf 1996 alleen maar toe door de organisatie van de jaarlijkse evenementen Folkloredei en Boartersdei. In originele klederdracht verrichtten vrijwilligers werk in de turf, terwijl de vrouwen bezig in de huisjes. Er werd gewassen, gebleekt, gekarnd, gesponnen en gekookt. Het museumterrein werd dan volgebouwd met kraampjes, waar men lekkernijen kan kopen. Ook de palingboer ontbrak dan niet.

Op de Boartersdei, buitengewoon leuk voor kinderen, kunnen in wedstrijdvorm allerlei oude spelletjes worden gespeeld. Kinderen kunnen bellenblazen, steltlopen, mastklimmen, blikgooien, hinkelen, kaatsballen, koekhappen enzovoort. De Folkloredei en de Boartersdei zijn elk jaar weer hoogtijdagen. Vanaf de eerste keer passeerden per evenement meteen al 600 bezoekers de toegangshekken. Momenteel telt men met gemak het dubbele aantal bezoekers.
lees verder ...
Vaartochten
Vanaf de steiger bij het Sūdergemaal werden in 1996 tweewekelijks boottochten georganiseerd met MS Iris naar het natuurgebied de Deelen. MS Iris is een motorbeurtschip uit 1930 dat zich goed leende voor deze retourtochten ...
index-01001001.jpg