index-01001013.jpg index-01001009.jpg
lees verder ...
Historie van Beets
in vogelvlucht
De Leppa
... Als waterkering moet de Leppedijck diverse malen het wassende water keren, zeker tot in de 18e eeuw. Met name als het water vanuit de Middelsee de Boorn wordt opgestuwd. De diverse zeesluizen kunnen het water niet altijd voldoende keren.

De Leppedijck is lange tijd erg belangrijk geweest en behoort tot één van de weinige (grote) aangelegde dijken. De Leppedijck is een binnendijk, net als bijvoorbeeld de Koudumer Slaperdijk en de nu befaamde Slachtedijk. Beide dijken komen in het gebied van Raerd en Jirnsum vlak bij elkaar en hebben dezelfde functie. Ter vervanging van de Slachtedijk wordt de Nieuwe Slachtedijk aangelegd, ook een waterkering. De oude Slachtedijk ligt niet helemaal op de goede plaats volgens een deel van de bevolking. Maar hetzelfde geldt voor de Nieuwe Slachtedijk: het bezorgt Beetsters natte voeten. De oorspronkelijke Slachtedijk sluit tussen Aldeboarn en Akkrum aan op de Leppedijck. Vanaf 1831, als de Nieuwe Leppedijk wordt aangelegd, heet de oude dijk de Oude Leppedijk (Alde Leppedijk). De Nieuwe Leppedijk dient gedeeltelijk ter vervanging van de - dan - Oude Leppedijk, omdat de oude dijk aan het wegkwijnen is. Het is een verhoging waarop nadien een straatweg wordt aangelegd. Vanwege waterstaatkundige problemen fungeert de verhoging ook als dijk.

Beetsters op leeftijd hebben (delen van) de Alde Leppedijk nog meegemaakt. De eeuwenoude dijk is in de twintigste eeuw afgegraven. De onder meer door inklinking van het veen, steeds slechter onderhouden en in verval geraakte dijk kan in de negentiende eeuw hoog water niet meer keren. De afgegraven grond levert nog wat geld op. Hier en daar zijn de contouren zichtbaar in het land. In de omgeving van Beets is weinig van de Alde Leppedijk terug te vinden.
terug naar inhoudsopgave ...
index-01002004.jpg index-01001001.jpg