Online
blijf bij met
Beets
index-01006022.jpg index-01071023.jpg
Canon van Beets
Canon van Beets
'Arme' geschiedenis goed bewaard
aflevering 28, maart 2014
Eén van de laatste drie overgebleven turfmakershuisjes in Nij Beets werd met sloop bedreigd nadat het in 1958 onbewoonbaar werd verklaard. Het huisje stond op de splitsing Rjochte Swynswei en Domela Nieuwenhuisweg.

Op initiatief van Oene Dijkstra werd er een commissie benoemd, bestaande uit Oene Dijkstra, Piet Dijkstra, Eeuwe Zijlstra, Jan Koopmans en Reitse Mast. Zij zijn de grondleggers van het museum. Hendrik Dam schonk het turfmakerswoninkje aan de commissie. De commissie brak het af en bouwde het steen voor steen weer op bij de Hoofdbrug langs het Polderhoofdkanaal. Op 25 juni 1960 werd het museum geopend door burgemeester Harmsma van de gemeente Opsterland,

De plaatselijke bevolking schonk regelmatig veenderijwerktuigen aan het kleine museum dat jaarlijks ongeveer 300 bezoekers trok. Tot het einde van de jaren tachtig bleef het, naast een geschonken turfbok van de familie Busstra uit Luinjeberd, bij dat ene turfmakerswoninkje.

Het stichtingsbestuur ontwikkelde uitbreidingsplannen, die in een stroomversnelling kwamen door de ruilverkavelingplannen, waardoor ze een halve hectare landbouwgrond kregen van boer Veenstra.

Op 22 juni 1991 had voorzitter Evert Huisman wethouder Jan Frieswijk van de gemeente Opsterland uitgenodigd om met een pipegaaltsje (kruiwagen) vol turf het nieuwe museumterrein te openen. Oene Dijkstra en zijn zoon Gerke, hadden op dit terrein vier veenarbeiderwoninkjes – Oene had met behulp van originele foto’s bouwtekeningen gemaakt – en een trekkerskeet en Amerikaanse windmolen gebouwd. Bovendien hadden Oene en Wiebe Terpstra uit Drachten destijds de wens uitgesproken om het buiten werking ...
lees verder ...
index-01001001.jpg